Noc architektúry 2019 Leto

 
61758013_1656182134526898_461924815016558592_o.jpg

PROGRAM

17:00 // OTVORENIE / foyer
17:15 // súťaž ISOVER – odovzdávanie cien
18:00 // design stage / PECHTLE MECHTLE / 077 – kotolňa / -1.pp
18:30 – 19:45 // 15 Minútovky / AULA E. Belluša
15min_ARCHITEKTÚRA
/ ROOTS & SHOOTS x Tvory mesta / Bratislava / Ján Urban
/ Final_FINAL / Brno / Helešic, Svoboda, Šebová, Valíček
15min_DESIGN
/ DESIGN VS. BUSINESS THINKING / Zuzana Turlíková a Veronika Nekolová
/ IDEAS FOR SALE / Mike Jelínek
19:00 // design stage / Flowers For Slovakia / 077 – kotolňa / -1.pp
20:00 // Cena Cheddar / AULA E. Belluša
20:30 // 51N4E / Guust Selhorst / AULA E. Belluša
22:00 // AFTERPARTY / Djs Čičman a Jalovec / Clash of Architects – GUTGUT vs. VSA / FUGA

Noc architektúry je multižánrová platforma poskytujúca náhľad do centra diania na FA STU. Večerná udalosť, kedy sa celá budova fakulty zmení na galériu plnú vystavených ateliérových prác študentov a to s ambíciou ukázať odbornej a širokej verejnosti výsledky tvorby veľkého spektra projektov vytvorených za posledný semester.

Cena Cheddar
Aj túto noc budú hodnotené všetky vystavené ateliérové práce z posledného semestra. Najlepšie projekty v kategóriách - architektúra, urbanizmus a dizajn vyhodnotí nezávislá porota zložená z odborníkov zo slovenskej, ale aj zahraničnej praxe v pokračovaní už tradičnej študentskej ceny CHEDDAR.

Cenu podporili:

www.laufen.sk
www.rainside.sk
Schüco Slovensko ( www.schueco.sk )
Semmelrock Slovensko ( www.semmelrock.sk )

gutgut ( www.gutgut.sk )
INTRO - časopis o architektuře

Nad cenou prebral záštitu Inštitút Slovenskej komory architektov.

PROGRAM

Po oficiálnom otvorení bude program noci pokračovať vo forme tradičných 15 minútoviek. Prvá z nich patrí najmladším hosťom : Roots & Shoots + Tvory mesta. prídu odprezentovať svoju komunitnú formu vzdelávania mladej generácie. v ktorej cieľom je podnietiť motiváciu mladých ľudí aktívne prijímať zodpovednosť za stav prostredia v ktorom žijú. Rastie tak ich poznanie mesta, kompetencie pre zapájanie sa do mestotvorby a zodpovednosť za životné prostredie, ktoré netvoria len pre seba, ale všetko živé aj neživé v meste.

V druhej 15-minútovke sa nám predstaví brnenská organizácia Final_final_. Skupina architektov nám porozpráva o ich aktivite v dramaturgii kultúrneho priestoru Praha v Brne, kde ako kurátori vstupujú do zabehnutého prostredia sérií experimentálnych inštalácií a udalostí založených na lokálnom (versus globálnom) kontexte súčasnej architektúry a spoločnosti.

DESIGN STUBA pre vás pripravujú dve posledné 15-minútovky, kde sa vám predstavia Zuzana Turlíková a Veronika Nekolová s témou „Design vs. Business Thinking“, a Mike Jelínek s témou „Ideas for Sale”.

DESIGN STAGE
V priestoroch rekonštruovanej kotolni sa okrem výstavy najlepších dizajnérskych prác uskutoční populárna tradičná platforma Pechtle Mechtle – s témou DESIGN STUBA Success Stories, kde sa predstavia úspešní absolventi Ústavu dizajnu s témou User Experience a diskusia komunitnej platformy Flowers For Slovakia


51N4E
Hlavným bodom programu Noci Architektúry bude prednáška belgického architektonického ateliéru 51N4E, finalisti tohtoročnej prestížnej ceny EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award Medzinárodnú prax založenú v Bruseli prezentuje charakteristická rázna tvorba silnej belgickej generácie architektov. Základ ich fungovania je založený na otvorenom procese, ktorý sa točí okolo dialógu a experimentu.

O ich tvorbe vám príde porozprávať Guust Selhorst, vedúci architekt projektu Skanderbeg Square v Tirane, za ktorý okrem umiestnenia vo finále spomínaného Miesa vyhrali cenu The European Prize for Urban Public Space za najlepší verejný priestor v Európe.
viac na: https://archtung.sk/blog-1/2019/5/13/51n4e


AFTERPARTY
A ako už býva tradíciou - Noc býva pre architektov nekonečná, preto bude na fakulte sprevádzaná hudobným programom mladej dvojice Jalovec a Čičman, ktorý sa neskôr presunie na afterpárty do centra starého mesta v priestoroch FUGA a to v zastúpení nášho obľúbeného tradičného formátu "DJ´s battle" Clash of architects v zostave VSA vs. Gutgut.
---------------------------------------------------------------------
Noc Architektúry organizuje tím Archtung v spolupráci s Fakulta architektúry STU

Mediálnymi partnermi podujatia sú portál Archinfo portál - architektúra, architekti, diela a Radio_FM

 
 

Udalosť podporila:

Logo ARS BRATISLAVENSIS - Grantový program .jpg